Buscar este blog

Caldo de Nadal i carn d'olla

Ingredients


Herbes: pastanaga, tros d'api, xirivia i nap
1/4 de col petita, només la part blanca
2 ossos de vedella
2 trossos de costella de vedella (després servirà per a la carn d'olla)
Careta de porc
2 ossos de pernil, prèviament bullits (5 minuts, per treure el gust tant fort)
Cigrons (recordar de posar-los en remull el dia abans, amb aigua i sal)
Patates
Moniatos
1/2 gallina
1/2 pollastre
1 conill de vedella
Galets

Mitja hora abans que s'acabi de fer el caldo, es tira...

2 botifarres negres (rodones, amb el cordill)
2 botifarres crues (es posen mitja hora abans d'acabar el caldo)
Pilota (es poden fer el dia abans)


Preparació

Calcular tres/quatre cullerons d'aigua freda per a cada persona. El caldo haurà de bullir tres hores a foc mig. Es van tirant els ingredient en el següent ordre:


  • Al principi - el tros d'api, xirivia i nap, els ossos de vedella i pernil, la costella i el conill de vedella, la careta de porc, la gallina i el pollastre
  • Passada hora i mitja - els cigrons
  • Passades dues hores - la pastanaga, la patata, el moniato i la col
  • Passades dues hores i mitja - les botifarres negres, les crues i la pilota


Mentre bull el caldo, es van traient totes les impureses que va traient el caldo, per tal que no quedi brut.

Quan està acabat, s'han de treure els ingredients de la carn d'olla , per tal que no es desfacin. Tot, amb molt de compte, perquè es trenca després de la cocció.

Si el caldo es fa el dia abans, és important deixar l'olla a la fresca (mai a dintre de casa amb la calefacció) i a sobre d'una reixa, per tal que respiri i no es faci agre.

Mitja hora abans de servir-lo, es fa bullir la pasta. El temps de cocció serà l'indicat en el paquet de la pasta escollida i oscil.larà en funció del tamany del galet.

Si es vol, el caldo se serveix acompanyat de formatge ratllat.


Per a la pilota...

2 butifarres blanques crues
Carn picada de vedella per a les persones que siguem
Julivert ben fresc i trinxat
3 o 4 alls ben trinxats
2 ous sencers
Farina de galeta

Les butifarres es mullen amb la mà, per tal que la pell surti de manera fàcil, i es buiden. Es posa la carn en un bol. S'hi tira la resta dels ingredients i es treballa amb la mà. Se salpebre i s'hi tira all i julivert. S'hi pot tirar també molla de pa remullat en llet, ben escorregut amb la mà, que farà quedar la pilota més melosa.

La pasta que hem treballat es deixa reposar una hora aproximadament. Llavors es fan les pilotes i es passen per farina blanca. Un cop estan enfarinades, ja estan preparades per tirar al caldo i que bullin la mitja hora final.

***

Quantitats per a 10 persones

  • Herbes: 2 pastanagues, un tros d'api, xirivia i nap
  • 1/4 de col petita, només la part blanca
  • 1 os de vedella
  • 1 tros de costella de vedella
  • 1 tros petit de careta de porc
  • 1 os de pernil
  • Un grapat de cigrons
  • 2 patates
  • 2 moniatos
  • 1/4 gallina
  • 1/4 pollastre
  • 1 conill de vedella
  • 1 botifarra negra 
  • 1 botifarra crua 
  • pilota (màxim, de 500 grs.)


No hay comentarios:

Publicar un comentario