Buscar este blog

Tortell de reis (Thermomix)

Ingredients

Per al preferment
90 gr de farina de força
50 gr de llet semidesnatada
5 gr de llevat fresc

Per a la resta de la massa
120 g de sucre blanc
La pell de 2 taronges
La pell d'una llimona
80 g de llet semidesnatada o sencera (al gust)
1 pal de canyella
60 g de mantega
2 ous mitjans
15 g de llevat fresc
30 gr d'aroma de tarongina (Azahar)
340 g de farina de força
1 mica de sal

Per decorar
Ou batut
Sucre humitejada en aigua
Ametlles
Fruites confitades

Elaboració

1. Preferment: Primer es dilueix el llevat en la llet tèbia -37ºC- i després s'afegeix la farina. S'amassa 1 minut a velocitat Espiga. Es fa una bola amb la massa, es posa en un bol tapada amb film transparent engreixat i es deixa reposar unes 3 hores en un lloc càlid.

Es posa el sucre en el vas net i es pulveritza 30 segons a velocitat 5-10. S'afegeix la pell d'una taronja i la pell de ½ llimona -sense la part blanca- i es tritura 15 segons a velocitat 10. Es retira del vas.
S'infusiona la llet, tirant la llet, la pell de taronja que ens queda sense triturar, la de la mitja llimona i un palet de canyella i es programen 5 minuts, 90 º, gir a l'esquerra i velocitat cullera. Es deixa refredar.

2. La massa: Es posa en el vas el sucre glacé aromatitzat amb les pells dels cítrics i tots els ingredients de la massa incloent la llet aromatitzada -si al bullir la quantitat disminueix, s'hi afegeix més llet fins a completar el pes-, s'hi posa el preferment i es programen 30 segons a velocitat 6. La massa queda enganxosa -no líquida-. S'amassa 3 minuts a velocitat espiga. Es deixa llevar dins del vas entre 1 i 2 hores.

3. Donar forma al tortell: Es retira la massa del vas. S'empolvora una mica de farina al taulell, es forma la bola de massa i es desgasifica (desgasificar és amassar) amb les mans enfarinades. Es deixa reposar la massa 15 minuts i se li dóna forma al tortell. S'han de ficar els dits dins de la bola, com per fer un donut i anar aixecant. Amb el pes, la massa s'anirà estirant. Primer sembla petit, però després puja molt al forn. Es va estirant la massa perquè quedi rodona per igual i es col·loca en una safata de forn sobre paper d'enfornar.  Si es creu que el forat central es tancarà, es posa al centre (untat amb oli o mantega) un cèrcol d'emplatar o un got i es forneja amb aquest. S'haurà de retirar amb el tortell tebi.

Es pinzella amb ou i es deixa reposar unes 2 hores perquè dobli el volum. Tot aquest procés abans de la decoració, es pot fer el dia abans. El repòs de la massa a la nevera, és un llevat lent en fred. Es pot deixar el tortell amb la seva forma, pinzellat amb ou i tapat amb plàstic a la nevera. Al dia següent es treu, ha de reposar una hora en un lloc càlid.

Quan hagi pujat per segona vegada, es torna a pinzellar amb ou i s'afegeix la decoració al gust.

4.  El forn: Es preescalfa el forn a 200 º C amb calor amunt i avall, i s'enforna 15-17 minuts o fins que estigui daurat. Si es torra molt per la superfície, es cobreix amb un tros de paper de plata o es baixa la temperatura a 180º.

No hay comentarios:

Publicar un comentario